28 Temmuz "Dünya Hepatit Günü"
04 Ağustos 2023

28 Temmuz 2023
Viral hepatitler, dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSO) tarafindan 28 Temmuz "Dünya Hepatit Günü olarak belirlenmiştir ve 2023 yılı ferması "Bir Hayat Bir Karaciğerdir. Bu tema, hepatitsiz bir geleceğin tüm dünya için mümkün olduğunu vurgulamaktadir. Oso'nün bedell 2000 yılına kadar tüm ülkelerde viral hepatiti ortadan kaldırmak için birlikte çalışmaktadır.
Hepatit, en besit anlamıyla karaciğerin iltihabıdır. Hepatitler, tüberkülozdan sonra en sik ölüme yol açan enfeksiyon hastalığı olup pek çok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir Viral hepatitlere ise başta Hepatit A, B, C, D ve E viruslen olmak üzere fark virus tipleri sebep olmaktadır. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun vadede kronik karaciğer hastah siraz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrı bir öneme sahiptir
Sağlık Bakanlığ tarafından yürütülen Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Program, risk altındaki kişilerin farkındalığini arttırmayı, bulaşmayı önlemey, hastalığın erken tespitin ve tedavisini sağlamayı hedeflemektedir.
Hepatit A, su ve besinlerle bulaşabilen ve kötü hijyenik koşullarda kolayca yayılan bir hastalıktır. Çocukluk döneminde hafif belirtilerle geçerken, ileri yaşlarda ciddi karaciğer hastalığıma ve ölümlere neden olabilir. Türkiye'de hijyen kurallarma ve temiz su kaynaklana ulaşımın artması ve Hepatit A aşısı uygulamalarinin başlamasıyla enfeksiyon görülme sak azalmaştır. Ülkemizde çocuklara 18 ve 24 aylarda, risk grubundaki kişilere ise 6 ay arayla 2 doz ücretsiz Hepatit A aşısı yapılır 2022 yılında yapılan aşıların kapsayıcılığ 196.06 dır.
Hepatit B ve C'nin bulaş yolları arasında kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonu, enfekte enjektörlerin paylaşımı, cinsel ilişki, anneden bebeğe bulaş ve aile içi temas bulunmaktadir.
Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yolu aşamadır. Türkiye'de Hepatit Bass, 1998 yılı itibarıyla rutin çocukluk agi takvimine eklenmiş ve risk grubundaki kişilere de ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmamaktadır, ancak etkili tedaviler mevcuttur ve bu tedaviler Turkiye'de genel saghk sigortası kapsamında Ücretsiz olarak sunulmaktadır. 2022 yılında Hepatit Bagisinin 3 doz kapsayıcı 99.41 olarak gerçekleşmiştir, yani neredeyse tüm hedeflenen kişilere aş yapimeşte bu program sayesinde Hepatit B hastalığına karşı ülke genelinde başarılı bir koruma sağlanmaktadır.
Türkiye'de 5 yaş altı çocuklarda akut Hepatit B hastalığının görülme sıklığı, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine uygun şekilde yüz altına indirinti
2002 yılında 5 yaş alt 136 olan vaka sayısı, 2022 yılında 1'e düşmüştür. Aynca 5 yaş alti çocuklardaki Akut Hepatit hastalığı görülme sikliği 2002 yılında yüz binde 2 iken, 2022 yılında yüz binde 0.02 olarak saptanmıştır. 15 yaş altı Akut Hepatit B vaka sayısı ise 2002 yılında 734 iken, 2022 yılında 8'e düşmüştür. Bu başarılarla Türkiye, Hepatit B hastalığının yayılımını önemli ölçüde azaltmiş ve hedeflenen insidans oranlarına ulaşmıştır. Hepatitten korunmak için aşı  dışında bulaş yollanına ilişkin koruma önlemleri almak önemlidir. Sağlık kurumianna başvurarak bilgi almak ve bilinçlenmek, viral hepatiterin önlenmesi ve kontrolünde önemli bir adımdır.

WhatsApp Image 2023-08-04 at 15.13.21.jpeg