Bebek Dostu Hastane
06 Eylül 2023


WhatsApp Image 2023-08-28 at 14.26.04.jpeg

Bebek Dostu Hastane

1.Emzirme politikamız tüm sağlık personeli tarafından bilinmektedir.
2.Tüm sağlık personeli anne sütü ve emzirme konusunda eğitilmiş ve gerekli sertifikalar alınmıştır.
3. Hamilelere anne sütü, emzirme ve gebe beslenmesi hakkında eğitim yapılmaktadır. bu program çerçevesinde gebe okulu eğitimi, loğusa eğitimleri düzenli olarak hastanemizde verilmektedir.
4. Doğum sonrası öncelikli hedefimiz bebeklerin annesiyle tensel temasını başlatıp, en fazla yarım saat içerisinde emzirmeye başlanmaktadır. Hatta doğumu yaptıran ekip tarafından epizyo dikimi sırasında bebek anne üzerine yatırılarak anne bebek arası tensel temas sağlanmaktadır.
5. Tıbben gerekli olmadıkça yeni doğanlara anne sütü dışında gıda verilmemektedir.
6. Anne ve bebeğin aynı odada kalması sağlanmaktadır.
7. Bebek her istediğinde emzirme teşvik edilmelidir.
8. Bebeklere emzik ve biberon verilmesi engellenmektedir. Mama numuneleri mama kitapçıkları, posterleri mamayla ilgili promosyonlar hastanemizden uzak tutulmaktadır.
9. Anneler kadın doğum servisinde loğusa eğitimi alıp taburcu olduktan sonra tekrar hastaneye çocukları için başvurduğunda anne sütüyle ilgili eğitimleri tekrar pekiştirilmelidir.
10. Taburcu olan annelere bebeğini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, 6 aydan sonra ek gıdaya başlanması ve iki ve üzerine kadar anne sütüyle beslenmesi, 6 aydan sonra ek gıdaya başlanması ve iki yaş ve üzerine anne sütüne devam etmesi teşvik edilmektedir.
11. Kurumun her sahasında Uluslararası Mama Kodu Uygulamaları benimsenmekte ve uygulanmaktadır.

TC SAĞLIK BAKANLIĞI MANİSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ KULA DEVLET HASTANESİ EMZİRME POLİTİKASI

Temel Yönetim Uygulamalar
1. Kuruluşta anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla bir emzirme politikası oluşturulmuştur.
a) "Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla ilgill Uluslararası Yasa" ve Dünya Sağlık Asamblesi'nin lgili kararları eksiksiz şekilde uygulanmaktadır.
b) Personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir "bebek beslenme politikası" oluşturulmuştur. c) Sürekli izleme ve veri yönetim sistemleri kurulmuştur.
2. Personelin emzirme konusunda annelere destek olmak için gereken bilgi, yetkinlik ve becerilerle
donatılması sağlanmaktadır.
Temel Klinik Uygulamalar
3. Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi ve yönetimi konusunda bilgilendirilmektedir.
4. Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasin kesintisiz şekilde sürmesi için annelere destek olunmaktadır.
5. Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi ile sık karşılaşılan güçlüklerin yönetilmesi konusunda annelere destek sunulmaktadır. 6. Tibbi bir zorunluluk olmadığı sürece, yeni doğana anne sütünden başka herhangi bir yiyecek veya sivi verilmemektedir.
7. Annelerin bebekleri ile biraradatutulması ve günün 24 saatlaynı odada kalmaları sağlanmaktadır. 8. Annelerin bebeideri aciktigi zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda annelere destek olunmaktadır.
9. Biberon ve emzik kullanımı ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti verilmektedir. 10. Ebeveynlerin bebeklerinin emzirme konusunda
ve sürekli destek ve bakım hizmetlerine erişim, sağlayacakları merkezlerle ilgili bilgilendirilmeleri taburculuk işlemleri öncesinde sağlanmaktadır.